[Best_Wordpress_Gallery id=”75″ gal_title=”Gospodinjski krožek”]
Gospodinjski krožek v oktobru
Meso nam zelo tekne, zelenjava pa precej manj. Sladice se pa ne branimo.
PIŠČANČJI ZAVITKI
Sestavine:
50 dag listnatega testa
malo moke
1 rumenjak
50 dag piščančjega mesa
1 skodelica grobo naribanega korenja ali buče
1 skodelica na majhne krpice narezanega zelja
sol
poper
2 žlici sesekljanega peteršilja
1 žlica vode ali mleka
Testo razvaljaj v pravokotnik, debel 2-3 mm. Razreži ga na 10 enakih pravokotnikov.
Meso razreži na trakove in začini s soljo, poprom, peteršiljem. Enako začini zelenjavo.
Rumenjaku dodaj žlico vode ali mleka in premaži robove testa. Pazljivo namaži daljši rob, da se med peko ne razpre.
Meso in zelenjavo v ozkem traku razporedi po sredini pravokotnikov. Zvitke zvij. Pekač obloži s peki papirjem in nanje naloži zvitke. Zvitke premaži s preostalim rumenjakom.
Pečico segrej na 200-210 stopinj (ventilatorsko na 180 do 190 stopinj). Peci 25 minut, oziroma, da testo zlato porjavi.
KOŠARICE Z JABOLKI
Sestavine:
20 dag polnozrnate pšenične moke
10 dag sladkorja
5 dag mletih mandljev
1 jajce
18 dag jogurta ali kislega mleka
3 manjša jabolka
0,3 dl olja
1 čajna žlička mletega cimeta
2 čajni žlički pecilnega praška
vaniljin sladkor
mandlji, narezani na palčke
marelična marmelada
mleti sladkor
olje in mleti mandlji za premaz modelčkov
Modelčke s čopičem premaži z maslom in obsuj z mletimi mandlji.
V posodi zmešaj v gladko testo moko, sladkor, mandlje, cimet, pecilni prašek, vanilijev sladkor, olje, jogurt in sol. Jabolka olupi in nareži na 5 mm debele kolute, 12 kolutov v velikosti premera modelčkov prihrani in jim z izsekovalcem izreži pečke, druga jabolka nareži na drobne kocke in jih primešaj testu. S testom napolni pripravljene modelčke, prekrij s pripravljenimi koluti jabolk, v sredino pa zapiči po eno mandljevo palčko, ki bo ponazarjala pecelj. Pri 185 °C peci okrog 25 minut. Še vroče jabolčne rezine premaži z nekoliko razredčeno marelično marmelado, še mlačne potresi s sladkorjem v prahu in jih takoj ponudi.
kV septembru smo bili zelo lačni in smo veliko sestavin pojedli že pred kuhanjem in fotografiranjem. Kljub temu nam je bilo lepo.
Lotarinška pogača
20 dag moke
10 dag masla
1 žlička soli
5 žlic vode
20 dag šunke ali slanine
3 jajca
1,25 dl smetane
12 dag naribanega sira
1 ščepec popra
1 žlica masla
Priprava: Moko presejemo na desko, po njej porazdelimo na kocke narezano maslo in solimo. Na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo vodo, in vse sestavine na hitro ugnetemo v krhko testo. Testo oblikujemo v hlebček, ga zavijemo v folijo za živila in pustimo dve uri (oz. vsaj eno uro) počivati v hladilniku.
Šunko narežemo na koščke.
V manjši skledi z metlico zmešamo jajci, smetano in poper. Mešanici dodamo tudi nariban sir.
Pečico vključimo na 200 stopinj. Model s premerom 26 cm namažemo z maslom in posujemo z moko. Na pomokani površini razvaljamo testo približno 0,5 cm debelo in z njim obložimo dno ter obod modela. Dno večkrat prebodemo z vilicami.
Šunko razporedimo po testu in prelijemo z mešanico jajc, sira in smetane. Sirovo pito pečemo na srednji višini 30 minut.
Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekaj minut hladi. Ohlajeno vzamemo iz modela, preložimo na pladenj in razrežemo.
Sadno mlečni kozarček
5 dl mleka
20 dag kratkozrnatega riža
3 žlice sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
1 ščepec soli
1 limonina lupinica
2 dl sladke smetane
10 dag malin
Priprava: Na kuhalnik pristavimo kozico, v katero vlijemo mleko. Dodamo riž, navaden in vanilijev sladkor, limonino lupinico in ščepec soli ter vse skupaj na nizki temperaturi počasi kuhamo približno 25 minut oziroma toliko časa, da nastane gosta kaša. Med kuhanjem riž nekajkrat premešamo. Kozico s kuhanim rižem odstavimo in ga nekoliko ohladimo, nato pa postavimo v hladilnik. Preden riž postavimo v hladilnik, odstranimo limonino lupinico.
V skledi z električnim mešalnikom stepemo smetano in jo vmešamo v hladen mlečni riž. Riž razporedimo po kozarcih ali skodelicah. Sladico dekoriramo z malinami.
Sadno jogurtov kozarček
1 pločevinka ananasovega kompota
1 žlička vanilijevega pudinga ali gustina
5 dl gostega jogurta
10 dag hrustljavih žitaric brez sladkorja
Priprava: Ananas odcedi in nareži na drobne koščke.
Žličko pudinga razmešaj z 2 žlicama kompotovega soka.
Odcejen sok zavri, dodaj ananasove koščke in razmešan puding. Zavri in kuhaj 1 minuto. Ohladi.
Ananasov pripravek, jogurt in hrustljave žitarice izmenjaje nadevaj v kozarce, okrasi s preostankom žitaric in sadja ter postrezi.